Fanget av cupcake-tyranniet

Dette er kopi av min lørdagsspalte På innsida, som trykkes i papirutgaven av avisa Østlendingen. Som alltid, vil jeg takke venner og bekjente på Facebook og Twitter for glimrende innspill:

Har du ennå ikke bakt din første ladning med fargerike cupcakes? I så fall kan du bare glemme det, for nå er det for sent. Cupcakes er litt som interiørstilen shabby chic. Nå er det blitt så vanlig at det er i ferd med å gå av moten, selv om ikke alle av oss egentlig er 100 prosent sikre på hva det er ennå.

Min definisjon på en cupcake, er at det er muffins med noe kliss på toppen, og at en cupcake som regel ser bedre ut enn den smaker. I tillegg bør visst en god cupcake-kokk kjøpe inn utstyr og kakestrø for en del tusenlapper for å kunne hevde seg i konkurransen om den mest fancy cupcake?n i nabolaget.

Kort og godt, så er det jålemat, eller sagt på hipsterspråket: en mat-hype. Slike som kommer kastende over oss, tilsynelatende helt uten forvarsel.

Til Norge kom dette bakehysteriet for alvor via den New York-baserte TV-serien Sex og singelliv, men som det meste annet, tar det litt tid før en slik trend blir allemannseie over hele verden, inkludert Østerdalen og flatbygdene på Hedemarken. For én ting er at Sex og singelliv faktisk ble nedlagt for hele sju år siden, men ifølge Wikipedia er det funnet oppskrifter på cupcakes helt tilbake til 1100-tallet.

Med tanke på den overraskende lange forhistorien, er det kanskje ikke så rart at et Google-søk på ordet "cupcakes" gir 73 600 000 treff. Over 73 millioner! Og at noen av oss er gått litt lei.

I det amerikanske diskusjonsforumet Sodahead, skriver en cupcake-fantast:

- Hvorfor skal mat ha trender? Å si at man ikke vil ha cupcakes fordi det er trendy, er like dumt som å si at "nei, jeg vil ikke drikke vann, for det er så oppbrukt?".

Men nå kan jeg berolige deg med at du rett og slett ikke trenger å bekymre deg for cupcakes lenger. Hjemmebakt knekkebrød er det nye cupcakes. Skal du henge med, må du løpe og kjøpe linfrø sesamfrø, solsikkekjerner, havrekli og gjerne det nye superfrøet chia (som skal inneholde dobbelt så mye protein som noen andre frø, fem ganger mer kalsium enn melk og tre ganger så mye jern som spinat).

Er du rask, kan du ha bakt ditt første knekkebrød før antall Google-treff overstiger millionen. Hvem hadde vel trodd at noe så tilsynelatende hverdagslig som knekkebrød skulle ta helt av? Men det gjør det altså nå. Det er knekkebrødoppskrifter på annenhver matblogg - og dem er det jammen mange av.

Siden jeg elsker lister, har jeg derfor nok en gang hatt en rundspørring blant mine venner og følgere på Facebook og Twitter om hva de synes er den mest irriterende mattrenden, eller jålematen, om du vil. Her er resultatet ? og begrunnelsene:

Topp 10-listen over irriterende jålemat
1.   Lavkarbo: Lavkarbobrød, lavkarbokake, lavkarboboller, lavkarbomiddag, lavkarboliv ? Kan de ikke bare spise salat?
2.   Cupcakes: Her er vel det meste sagt allerede.
3.   Tapas: - Er møkklei av at tapas selges som noe annet enn tapas. Mexicansk tapas finnes ikke. Ikke juletapas heller! - Hvorfor må man alltid servere tapas som middag på tilstelninger, blir jo ikke mett av noen kjøttboller og litt brød?
4.   Balsamico: - Enten dynkes balsamicoeddik rett på maten, eller så danderes balsamico-sirup langs tallerkenkanten på restaurant. Fryktelig irriterende, siden jeg alltid legger skjorteermet oppi.
5.   Pesto: - Spagetti er faktisk bedre med bare ketchup eller revet ost enn dette klinet. Det samme gjelder for brød. Gi meg heller smør!
6.   Ruccola: - Hvorfor skal alt være på en seng av ruccola? Det smaker jo virkelig bare bittert gress?
7.   Mat som er "uten tilsatt sukker": - Det betyr bare "nå med kunstig søtstoff", fordi sukker liksom er farligere enn alt annet.
8.   Superfrukt: - De som skal være så sunne bare fordi de kommer fra så fjerne land at importen fyller hele CO2-kvoten hvis man skal spise fem om dagen.
9.   Wraps: - Alle bensinstasjoner og kiosker selger det, men det er ikke noe annet enn en anemisk lompe hvor man stapper inn restemat slik at det kan spises med én hånd.
10.   Soltørkede tomater: - Jeg tror ikke et sekund på at disse tomatene har sett en eneste ekte solstråle, og de smaker harskt hvis de serveres rå.
11.   Rawfood: - Hva er poenget med å bare spise rå mat når komfyren er oppfunnet? Hva er det med denne såkalte supermaten som alger, hvetegress og slike ting jeg kaller overklassemat?

Andre irriterende mattrender som ikke nådde helt opp på topplista denne gangen: Fiskekaker med tacokrydder, sushi, mat som er ferdigpakket i plast og kaller seg hjemmelaget og ?skum i stedet for saus?.

Hva skal du servere hvis du får uventede gjester i kveld? Jeg vurderer klotvelling etter mormors gamle oppskrift: egg, mel, en dæsj bakepulver og salt. Alt blandes sammen på en slump. Kok melbollene i vann og hell dem så over i kokt melk. Servér med sukker og kanel. Nesten ingen andre jeg kjenner liker klotvelling, men nå som du har lest om det i Østlendingen, er jeg sikker på at det kommer til å bli en ny mattrend som noen kommer til å skrive at de er drittlei om en tusen års tid.

Eller kanskje jeg skal prøve å bake cupcakes i smug?

Bon appétit!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Ine Thereze Gransæter

Ine Thereze Gransæter

42, Oslo

Realistisk fatalist og optimistisk pessimist. Blek, anemisk og forvorpen, men noen ganger fattet. Forlanger effektivitet, men også passivitet. Løper etter mitt eget lyse hode. Står stille når det er påkrevd. Liker endring, teknologi, harmoni under eiketreet, shiny shoes, vann, rød leppestift og mennesker som virker.

Kategorier

Arkiv

hits