Gassgrill-alarm i Grandiosaland

Min lørdagskommentar «På innsida» i dagens papirutgave av Østlendingen. Takk til kjente og ukjente på Facebook, Twitter og Google+ for at dere delte matminner.

Tittelen på kommentaren er identisk med tittelen på blogginnlegget:

Sommermat! Tygg litt på den. Sommermat eksisterte ikke i min spede barndom på 70-tallet. Vi var mer opptatt av lørdagsgodt og søndagsmat, det vil si søndagsmiddag.

Hvis en hedmarking anno 1970-tallet hadde fått følgende spørsmål: "Hva er en treretter?" Ville vi nok blitt svar skyldig. Mat var mat hele året, unntatt til jul, påske, 17. mai, konfirmasjon og bursdag. På slike høytider var ikke mat bare mat, men det var middag med dessert, enten fra hermetikkboks (pærer med krem eller fruktcocktail) eller pose (gele og fromasj) eller fra en trekantet kartong som skulle klippes opp (sjokoladepudding med vaniljesaus). Forrett drev vi ikke med den gangen. Det vil si, det var muligens noe oslofolk spiste før sine middager, men det angikk i så fall ikke oss i Leiret.

Det aller viktigste med søndagsmiddagen, var at den skulle være veldig varm og bestå av brun saus, enten det var pluss 30 eller minus 20 grader ute.

På 70-tallet spiste vi like mange liter brun saus per innbygger som man drikker brus og vann tilsatt en dråpe lime i dag. Sausen var selve limet i familelivet. Til kjøttkaker og stroganof-fest, til hvalbiff og tirsdags-lever. Kokte poteter var obligatorisk sammen med all sausen og kjøttet, kun avbrutt av fiskepinner, rogn og kokt torsk med eggesmør. Vi spiste gjerne fem-seks poteter i slengen uten skam.

Er du under 30 år, kan jeg opplyse at lavkarbo var et like ukjent begrep som sommermat og forrett både på 70- og 80-tallet. Ja, faktisk også på 90-tallet. Som tilbehør til all sausen, kjøttet og potetene, spiste vi råkost (revne gulrøtter) eller kokte grønnsaker (gulrøtter og erter). Og pasta, som var enten spagetti eller makaroni fra Sopps. Pasta uten poteter til var ikke ordentlig mat, det var noe alle visste.

Spagetti ble ansett som slow food (uten at vi hadde hørt om hva det var, sånn egentlig). Jeg lærte nemlig av min solung-farmor at spagetti skal koke cirka en times tid, og gjerne i melk, til den blir en grøtaktig masse.

Vi hadde tross alt ikke Google translate og ingen hadde vært i Italia og spist al dente. 

Det var sikkert derfor vi måtte døyve smaken med så mye brun saus og gastromat, piffi eller grillkrydder. Etter hvert dristet vi oss til å strø på paprikapulver, oregano og hvitløkspulver. Kanskje til og med parmesan fra en beige plastikkboks, som gjorde det vanskelig å kjenne forskjell på hvor plasten sluttet og ostesmaken begynte.

Husker du hvor du var 11. februar 1980? Det burde du gjøre, i likhet med historiske øyeblikk som da Oddvar Brå brakk staven i Kollen to år senere. Hvis jeg sier lørdagspizza, ringer det kanskje en bjelle? 11. februar 1980 var nemlig dagen Grandiosaland ble født. Da snudde våre matvaner, selv om vi ikke skjønte det riktig før 13 år senere. For så mange år tok det faktisk før Grandiosa festet grepet om Norge, ifølge Wikipedia.

Grandiosa var en stor overgang fra egen potetbinge og brun saus. Nesten et like stort sjokk som da fondue inntok Østerdalen. Alle syntes det var gjevt og kjøpte inn eget fonduesett, men ingen skjønte helt hvordan man skulle håndtere to kilo flytende ostemasse.

I en bok jeg har om 70-tallets matvaner, forklarer en fyr at de helte varm ostemasse i do etter et middagsselskap fordi ingen likte det de fikk servert. Doen tettet seg og måtte åpnes opp med korketrekker ... Dette forklarer hvorfor det var så mange uåpnede fonduesett på loppemarkedene jeg saumfarte da jeg flyttet til Oslo første gang i 1990.

Ja da, jeg innrømmer at vi av og til spiste spekemat om sommeren også i Elverum -  med poteter, selvsagt (men faktisk uten brun saus). Eller spiste reker med formloff. Uten spelt. Med masse smør.

Grilling og vederstyggeligheten sommerkoteletter var dog ikke en fast sommeraktivitet før utpå 80-tallet. Omtrent da vi begynte å spise salat. Salaten var egentlig kål fra Kina. Med ananasbiter, mandariner eller mais. Alt fra boks og med Thousand Island.

I overgangen fra 70-tallets brune mat til 80-tallets pizzafest klamret vi oss til broilere, grillede kylingvinger, lasagne og biff med bernaise og rifla pommes frites. Bakte poteter fikk vi etter hvert også smaken for. Ulempen var at mens potetene bakte, ble resten av middagen kald. Det tok så sabla lang tid å mekke 200 gram med folieinnpakket potet i en steikeovn uten varmluft. Både sausen og biffen tørket inn, for det var umulig å beregne bakepotet-tiden uten elektronisk steketermometer.

Jeg husker første gangen jeg smakte pizza, men jeg kan ikke huske første gangen vi grillet eller spiste taco. Jeg tror grilling ble vanlig i mitt nabolag litt utpå 80-tallet. Før det grillet vi bare pølser til svarte kullbiter på bål i skogen, eller sammen med pinnebrød i peisen på hytta eller på klassetur. Gassgrill var et fremmedord.

Da utendørsgrillen fikk fotfeste i Hedmark, gikk fedrene våre amok. De pøste på med rødsprit og tente på. Pølsene og flintsteika ble til kull og flammene sto til værs så man skulle tro en pyroman hadde forsøkt å sette fyr på hele nabolaget. Gassgriller på størrelse med bobiler har satt strek for de røyklagte hagene som var selve sommersymbolet gjennom 80- og 90-tallet.

Jeg har en liten hemmelighet: Jeg synes gassgriller er skumle og har ennå verken eid min egen eller laget mat i en. Kanskje jeg er så skeptisk fordi gassgrillen passer til alt - unntatt brun saus.

 

2 kommentarer

Liz

09.jul.2011 kl.23:08

Utrolig godt formulert tekst. Og så på kornet. (Min elskede mamma trekker fremdeles makaronene i melk en times tid for hver servering.)

Liz

09.jul.2011 kl.23:11

Muligens det skulle vært før hver servering der.

Skriv en ny kommentar

Ine

Ine

41, Oslo

Realistisk fatalist og optimistisk pessimist. Blek, anemisk og forvorpen, men noen ganger fattet. Forlanger effektivitet, men også passivitet. Løper etter mitt eget lyse hode. Står stille når det er påkrevd. Liker harmoni under eiketreet, shiny shoes, vann, rød leppestift og mennesker som virker.

Kategorier

Arkiv

hits